sunnuntai 11. helmikuuta 2018

Bra Jobbat!


Maanantaina 8.1.2018 tunsin olevani valmis seikkailuun. Olin jo pitkään toivonut saavani mahdollisuuden lähteä Suomen rajojen ulkopuolelle treenaamaan vähän pidemmäksi aikaa, kuin tavallisen treenileirin verran. Alustavasti olin saanut kutsun Eskilstunaan jo kauan sitten, mutta lopullinen aikataulujen ja käytännön asioiden sovittelu vei oman aikansa. Vihdoinkin seikkailusta tulisi totta! Iskä lähti saatille ruotsin laivalle ja vei mut suoraan perheen luo, jossa asustelisin seuraavat kuukaudet. Laiva&auto oli kätevin tapa matkustaa, koska pystyi ottamaan niin paljon tavaraa mukaan kuin autoon mahtui!

Ensimmäisenä päivänä mun ruotsi oli todella takeltelevaa, enkä oikein löytänyt mitään sanoja. Siispä suurin osa asioista hoitui enkuksi. Nyt, ensimmäisen kuukauden jälkeen puhun jo huomattavasti parempaa ruotsia ja vieläpä mielelläni! Siitä saan kiittää isäntäperhettäni, jossa on ollut turvallinen ja helppo ympäristö kartuttaa kielitaitoja. Hauskaa on, että mun host-mama puhuu myös hyvää suomea. Se helpottaa kyllä henkisesti ja oikeastaan edistää ruotsin oppimistakin, koska asiat on helppo kääntää suoraan ilman englannin välikättä.


Ihmisiä varmasti kiinnostaa se, miksi oikeastaan tulin tänne. Halusin vaihtelua niin treenaamiseen, kuin koko elämän palettiinkin. Halusin uusia kokemuksia ja uusia ulottuvuuksia. Halusin kokeilla rajojani. Ruotsi on ulkomailla, mutta tarpeeksi lähellä. Tänne tuleminen oli helppoa ja kulttuuri on melko samanlainen kuin Suomessa. Silti kaikki on ihanan erilaista, virkistävää ja uutta! Saan treenata Euroopanmestaruus hopeamitalistin Jonna Adlertegin kanssa, joka on loistava treenikaveri. Valmentajani täällä on Sebastian Melander ja meillä on sujunut yhteistyö hyvin. Täällä saan keskittyä ainoastaan treenaamiseen, ja jättää hetkeksi opinnot sivuun. Hallilla kuluu maanantaisin, tiistaisin ja torstaisin koko päivä (8:30-11:30 ja 14-17). Iltaisin ruuan ja suihkun jälkeen olen heti valmis unten maille. Keskiviikko, perjantai ja lauantai ovat puolikkaita päiviä, eli treenataan noin 8:30-12. Sunnuntai on meidän ”vila-dag”, jolloin vaan vedetään lonkkaa ja tankataan!

Suurin ero täällä harjoittelussa on ollut tarkka suunnitelmallisuus. Jokainen alkuverryttely on suunniteltu etukäteen ja eri päivinä harjoitellaan eri taitoja ja ominaisuuksia. Vartalon perusasentoihin kiinnitetään enemmän huomiota. Ne ketkä mut tuntee niin tietävät, että mulla on ihan OK kunnossa perusvoimistelu. Silti olen saanut täällä huomata, että kehittymisen varaa on vielä runsaasti. Se on hieno tunne, kun oikeasti hahmottaa, mitä asian eteen on tehtävissä ja joka päivä saa työskennellä tavoitteensa eteen. Myös voimaharjoittelu on eri tyyppistä. Täällä ei pelätä ottaa painoja käsiin ja laittaa rautaa liikkeelle. Tuntuu, että kun välillä tekee kovia voimajuttuja ylävartalolle muutenkin, kuin oman kehon painolla, siinä kasvaa myös henkisesti. Henkinen kantti otetaan täällä myös hyvin huomioon, kun harjoitellaan kilpailuliikkeitä. Kun tulee onnistuminen, sitä ei helpolla unohda, sillä valmentajalta tulee niin voimakas palaute: ”Jätte bra!” ”Snyggt” ”Bra jobbat!”, että se onnistuminen, jonka olen normaalisti tottunut vain nielemään normaalina suorituksena, buustataankin nyt itseluottamukseksi, joka lennättää uusiin korkeuksiin. Pieleen menneiden suoritusten jälkeen keskittymistä ohjataan sinne, missä sitä kaivataan, esimerkiksi: ”Ojenna polvet” ”Pyörähdä nopeammin”, eikä aina korosteta, mikä meni vikaan. Olen huomannut, että kyseinen valmennustapa sopii mulle, ja pitää hyvän mielen ja pystyvyyden tunteen yllä. Tämä puolestaan edesauttaa tulevien suoritusten onnistumista.

On myös tosi kivaa saada pitkästä aikaa tasoistaan treeniseuraa! Jonna ja mä ollaan aika samankaltaisia luonteeltamme, mutta opitaan koko ajan toisiltamme jotain. Kun kaveri tekee hyvin vieressä, ei sitä voi itse ainakaan huonommin tehdä. Syntyy siis tervettä kilpailua ilman, että sitä edes ajattelee kilpailuna. Samalla saamme toisistamme vertaistukea. Kumpikin toivoo hyvää toiselle ja tsemppaa ja auttaa toista kehittymään.

Nyt jatkan sunnuntain viettoa rauhallisissa merkeissä. Hyvää ensi viikkoa teille kaikille Suomeen! xx

  

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti