sunnuntai 18. marraskuuta 2018

Oikeita ihmisiä oikealla hetkellä


Pitkästä aikaa löytyi aihe, joka toi minut taas blogin äärelle. Minut nimittäin herätti se ajatus, miten vaikutamme toinen toisiimme ja kuinka suuri merkitys on kannustuksella, uskolla ja luottamuksella. Sama aihe poltteli myös juoksija Noora Toivoa, joten päätimme samaan aikaan tehdä postauksen kyseisestä aiheesta. Nooran tekstiin pääset klikkaamalla tästä

Tähän elämään on mahtunut paljon ihmisiä. Kannustavia ihmisiä, epäileviä ihmisiä. Sellaisia, jotka muistuttavat minua positiivisista näkökulmista, kun mitään positiivista ei mielestäsi ole näköpiirissä. Ja sellaisia, jotka valmistelevat minut pettymysten kohtaamiseen pessimistin pehmoisella viitalla, ettei pudotus sitten kolahda niin kovaa. Mutta tiedoksi vaan, että se viitta kyllä kutittaa ja pistelee ja aiheuttaa ihottumaa koko ajan. Joskus siitä huolimatta lähden tallustelemaan pessimistin käsikynkässä turvallisen harmaata polkua vältellen epäonnistumisia, kunnes vastaan tulee joku, joka avaa hetkeksi silmäni ja saa minut tajuamaan, että voin valita toisen polun. Sillä polulla kurkotellaan korkealle ja tiputaan korkealta, mutta tosiasiassa, vaikka pudotus ottaa vatsasta aika lujaa, ei se kolahda yhtään sen kovempaa ilman pessimistiviittaa.

Nämä toiset ihmiset, pessimistit ja optimistit, eivät kuitenkaan ole se asia, joka varsinaisesti johdattaa itsen jommallekummalle polulle, tai syöttää ajattelumalleja, jotka otamme pureksimatta vastaan. Muut ihmiset herättelevät pintaan itsessä jo valmiiksi asustavia ajatuksia ja tunteita, joita voimme itse vahvistaa. Kun tämän tiedostaa, on helpompi lähteä etsimään ympärilleen oikeita ihmisiä. Kuka herättää itsessä mitäkin tunteita eri tilanteissa? Esimerkiksi tiedostan, kenen lähettyvillä kannattaa olla enne kilpailuja, jos tarvitsen lisää aggressiota, tai kenen lähettyvillä silloin, kun pitää rauhoittua. Tämä vaatii myös hyvää itsetuntemusta, mutta kannattaa luottaa omiin vaistoihin. Tietenkin joidenkin mielipiteet vaikuttavat meihin enemmän, kuin toisten. Jopa pelkkä luulo siitä, että itselle merkityksellinen ihminen ajattelee itsestä tietyllä tavalla, vaikuttaa omiin ajatuksiin, tunteisiin ja käyttäytymiseen.

Mielestäni on ihmeellistä, miten paljon voimme toisiimme vaikuttaa. Pieneltä tuntuvat lauseet saavat suuren merkityksen, kun ne osuvat oikeaan kohtaan. Tuntuu siltä, että itse olen toisinaan hyvin vastaanottavainen kaikelle palautteelle, kun taas joskus lähes immuuni muiden mielipiteille. Immuunius lisääntyy silloin, kun olen psyykannut itseni esimerkiksi kisoja varten. Silloin ei voi kiinnostaa se, mitä muut ajattelevat, koska keskittyminen tulee suunnata parhaaseen mahdolliseen suoritukseen. Tietoisena siitä, että positiiviset mielikuvat, pystyvyyden vahvistaminen ja onnistumisen odottaminen lisäävät todennäköisyyttä onnistua kilpailussa, toteutan parhaani mukaan tällaisia ajattelutapoja silloin, kun kisa lähenee. Olen pohtinut, millainen vaikutus elämääni olisi sillä, että arjessakin oma mieli olisi enemmän ns. kisatilassa, eli muiden negatiiviset ajatukset, joista osan olemassaolon olen tietenkin vain kuvitellut, eivät pääsisi mitenkään vaikuttamaan omiin tekemisiin. Haastan teidät kaikki yhdessä mun kanssa harjoittelemaan tätä, ja jättämään yhä useammin muiden asenteet huomiotta.

Treeneissä on aina paras draivi heti arvokisoista palaamisen jälkeen. Silloin on juuri nähnyt vierestä maailman huippujen todistavan, miten helppoa on tehdä sellaisia juttuja, jotka omassa päässä olivat mahdottoman monimutkaisia aiemmin. Itseluottamus on parempi, sillä kisan jälkeen on helppo samaistua kilpakumppaneihin, joiden toiminta vaikuttaa hyvin ammattimaiselta ja itsevarmalta. Yleensä kisakoneesta noustuani en malta päästä takaisin salille kokeilemaan uusia liikkeitä ja vanhatkin sujuvat paljon paremmin. Toisten ihmisten esimerkilläkin on siis valtava voima.


Lopuksi palataan kuitenkin arjen merkityksellisimpien henkilöiden äärelle. Suurin kunnia kuuluu heille, jotka ovat aina siinä. Jotka uskovat minuun kaikesta huolimatta ja nimenomaan siksi, että minä olen minä. Heitä ei ole montaa. He tietävät parhaat ominaisuuteni sekä heikkouteni. He tuntevat minut hyvin ja uskovat minuun niinäkin hetkinä, kun oma usko horjuu. He ovat ansainneet yhdessä kanssani kaikki voittoni, koska he uskoivat minuun silloin, kun olin tappiolla.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti